petak, 19. januar 2018.

Plivanje za Bogojavljenski krst u Zemunu

U organizaciji Opštine Zemun, Srpske pravoslavne crkvene i SVEBOR saveza Beograda danas je održana tradicionalna trka u plivanju za nosioca Bogojavljenskog krsta. Oko tri stotine učesnika iz cele Srbije, među kojima i dve devojke i jedan poljski državljanin plivali su uz podršku deset hiljada Zemunaca, saopštili su iz te opštine. 

Pobednik 21. trke je dvadesetogodišnji student iz Beograda Uroš Radulović, dok je arhijerejsku liturgiju u Hramu Svetog Nikolaja služio patrijarh Irinej. Patrijarh je, potom predvodio litiju ulicama Zemuna kojoj su prisusvovali predsednik Opštine Zemun Dejan Matić i zamenik predsednika Damir Kovačević, koji je i predsednik Organizacionog odbora proslave Bogojavljenja u Zemunu . 

Kovačević je istakao da je Zemun obnovitelj i čuvar tradicije Bogojavljenske trke, i poručio da u duhu sabornosti treba da budemo složni u građenju boljeg života za sve građane Zemuna, Beograda i Srbije.

Ppatrijarh Irinej uručio je Bogojavljenski krst za izuzetan doprinos u promociji hrišćanskog podviga i viteštva predsedniku Organizacionog odbora svetkovanja Bogojavljenja u Zemunu Damiru Kovačeviću, princu Aleksandru Karađorđeviću i direktoru Srpsko – ruskog humanitarnog centra Viktoru Guleviču. Proslavi Bogojavljenja u Zemunu prisustvovali su predstavnici Gradske uprave Grada Beograda, privredni i kulturni poslanici, navodi se u saopštenju.